Dietetyka

KONSULTACJA DIETETYCZNA

Dietetyka to intensywnie rozwijająca się, interdyscyplinarna dziedzina nauki, skoncentrowana na żywieniu człowieka zdrowego i chorego. Leczenie dietetyczne wymaga wiedzy z różnych dziedzin nauki, m.in. technologii żywności, medycyny, psychologii, anatomii i fizjologii człowieka.
W przeważającej mierze dietetyk pełni rolę edukatora żywieniowego, dostarcza informacji na temat zdrowego odżywiania, dopasowuje interwencje dietetyczne do zdrowia pacjenta i jego stylu życia.
Czy konsultacja dietetyczna to coś dla mnie?
W gąszczu internetowych informacji łatwo pogubić się w tym, co można i powinno się spożywać, a czego lepiej unikać – szczególnie w trudnościach zdrowotnych, wymagających interwencji żywieniowych. Zgłoś się na konsultację, jeśli:
Vegetables
People prepare a fresh vegetable

Jak wygląda współpraca?

Pierwsza wizyta

Pierwsza wizyta stacjonarna obejmuje: wywiad żywieniowy i analizę dotychczasowych nawyków żywieniowych, analizę stanu odżywienia organizmu w oparciu o segmentowy pomiar składu ciała (masa mięśniowa, tkanka tłuszczowa, masa kostna, woda), przekazanie spersonalizowanych zaleceń żywieniowych, edukację żywieniową. 

Pierwsza wizyta online obejmuje wszystko powyżej poza analizą składu ciała.

Czas trwania pierwszej wizyty to 60 minut. 

Po wizycie w ciągu 7 dni roboczych otrzymujesz spersonalizowany schemat żywieniowy lub jadłospis dostosowany do stanu Twojego zdrowia, preferencji smakowych i trybu dnia. Schemat żywieniowy/jadłospis nie są wliczone w cenę konsultacji.

Kolejne wizyty i czas trwania współpracy

Kolejne wizyty odbywają się co 3-4 tygodnie, czas trwania całej współpracy ustalany jest indywidualnie. Wizyty kontrolne stacjonarne uwzględniają analizę składu ciała, ocenę postępów dietoterapii, bieżącą modyfikację zaleceń żywieniowych i edukację żywieniową. Wizyty kontrolne on-line uwzględniają wszystko poza analizą składu ciała – poproszę Ciebie wtedy o przekazanie mi wyników domowego pomiaru masy ciała. Czas trwania pojedynczej wizyty kontrolnej to 30 minut. 

Obszary współpracy:
Grilled vegetables

Jadłospis 7-dniowy

Jadłospis 7-dniowy to indywidualnie zbilansowana dieta, dostosowana do Twojego stanu zdrowia i preferencji smakowych. Jadłospis zbilansowany jest dla 7 dni tygodnia, uwzględniając Twój tryb dnia, możliwości godzin spożycia posiłków, aktywność fizyczną, preferencje dotyczące gotowania. Może zawierać każdego dnia zupełnie różne posiłki i kompozycje smakowe, jak też potrawy powtarzalne, jeśli na przykład preferujesz gotowanie jednego obiadu na dwa dni albo zależy Ci na maksymalnej ekonomiczności diety – nasz dietetyk pokaże Ci w jaki sposób dobierać posiłki, by wykorzystać każde opakowanie zakupionego produktu. 

W celu uzyskania optymalnych rezultatów jadłospis powtarza się przez minimum 3-4 tygodnie. Po tym czasie można ustalić z dietetykiem szczegóły nowego jadłospisu bądź kontynuować pracę na dotychczasowym planie z modyfikacjami. 

W Pracowni Psychodietetycznej układaniem jadłospisów zajmuje się mgr Magdalena Kosak, dietetyk kliniczny.

Healthy Brunch in Bowl. Groats and Kale Risotto. Green Diet. Plant Based Food. Healthy Living

Schemat żywieniowy - na czym polega?

Schemat żywieniowy, podobnie jak jadłospis, składa się z propozycji różnych potraw, aby ułatwić Tobie naukę. W odróżnieniu od jadłospisu jest jednak bardziej elastyczny i kładzie większą uwagę na samodzielność klienta. Schematy dla moich klientów składają się najczęściej z 28 potraw, dostosowanych pod kątem zapotrzebowania energetycznego, preferencji smakowych i jednostek chorobowych. 

Więcej na temat pracy w oparciu o schemat możesz poczytać TUTAJ.

Układaniem schematów w Pracowni Psychodietetycznej zajmują się psychodietetycy – mgr Paula Szcześniewska oraz lic. Marta Milewska

 

Jeśli nie jesteś pewien/pewna, która forma współpracy jest dla Ciebie najlepsza, wstępna konsultacja dietetyczna bądź psychodietetyczna powinna rozwiać Twoje wątpliwości. 

Przykładowe wpisy z kategorii Dietetyka
Dietetyka

Czym jest zasada 80/20?

To zasada odżywiania, zgodnie z którą większość (80%) posiłków w naszej diecie pochodzi z niskoprzetworzonych, zdrowych produktów, natomiast pozostała część (20%) pozostawia “furtkę” na tak

Czytaj więcej »