
Czym jest zasada 80/20?
To zasada odżywiania, zgodnie z którą większość (80%) posiłków w naszej diecie pochodzi z niskoprzetworzonych, zdrowych produktów, natomiast pozostała część (20%) pozostawia “furtkę” na tak
Pierwsza wizyta stacjonarna obejmuje: wywiad żywieniowy i analizę dotychczasowych nawyków żywieniowych, analizę stanu odżywienia organizmu w oparciu o segmentowy pomiar składu ciała (masa mięśniowa, tkanka tłuszczowa, masa kostna, woda), przekazanie spersonalizowanych zaleceń żywieniowych, edukację żywieniową.
Pierwsza wizyta online obejmuje wszystko powyżej poza analizą składu ciała.
Czas trwania pierwszej wizyty to 60 minut.
Po wizycie w ciągu 7 dni roboczych otrzymujesz spersonalizowany schemat żywieniowy lub jadłospis dostosowany do stanu Twojego zdrowia, preferencji smakowych i trybu dnia. Schemat żywieniowy/jadłospis nie są wliczone w cenę konsultacji.
Kolejne wizyty odbywają się co 3-4 tygodnie, czas trwania całej współpracy ustalany jest indywidualnie. Wizyty kontrolne stacjonarne uwzględniają analizę składu ciała, ocenę postępów dietoterapii, bieżącą modyfikację zaleceń żywieniowych i edukację żywieniową. Wizyty kontrolne on-line uwzględniają wszystko poza analizą składu ciała – poproszę Ciebie wtedy o przekazanie mi wyników domowego pomiaru masy ciała. Czas trwania pojedynczej wizyty kontrolnej to 30 minut.
Jadłospis 7-dniowy to indywidualnie zbilansowana dieta, dostosowana do Twojego stanu zdrowia i preferencji smakowych. Jadłospis zbilansowany jest dla 7 dni tygodnia, uwzględniając Twój tryb dnia, możliwości godzin spożycia posiłków, aktywność fizyczną, preferencje dotyczące gotowania. Może zawierać każdego dnia zupełnie różne posiłki i kompozycje smakowe, jak też potrawy powtarzalne, jeśli na przykład preferujesz gotowanie jednego obiadu na dwa dni albo zależy Ci na maksymalnej ekonomiczności diety – nasz dietetyk pokaże Ci w jaki sposób dobierać posiłki, by wykorzystać każde opakowanie zakupionego produktu.
W celu uzyskania optymalnych rezultatów jadłospis powtarza się przez minimum 3-4 tygodnie. Po tym czasie można ustalić z dietetykiem szczegóły nowego jadłospisu bądź kontynuować pracę na dotychczasowym planie z modyfikacjami.
W Pracowni Psychodietetycznej układaniem jadłospisów zajmuje się mgr Magdalena Kosak, dietetyk kliniczny.
Schemat żywieniowy, podobnie jak jadłospis, składa się z propozycji różnych potraw, aby ułatwić Tobie naukę. W odróżnieniu od jadłospisu jest jednak bardziej elastyczny i kładzie większą uwagę na samodzielność klienta. Schematy dla moich klientów składają się najczęściej z 28 potraw, dostosowanych pod kątem zapotrzebowania energetycznego, preferencji smakowych i jednostek chorobowych.
Więcej na temat pracy w oparciu o schemat możesz poczytać TUTAJ.
Układaniem schematów w Pracowni Psychodietetycznej zajmują się psychodietetycy – mgr Paula Szcześniewska oraz lic. Marta Milewska
Jeśli nie jesteś pewien/pewna, która forma współpracy jest dla Ciebie najlepsza, wstępna konsultacja dietetyczna bądź psychodietetyczna powinna rozwiać Twoje wątpliwości.
To zasada odżywiania, zgodnie z którą większość (80%) posiłków w naszej diecie pochodzi z niskoprzetworzonych, zdrowych produktów, natomiast pozostała część (20%) pozostawia “furtkę” na tak
Czym jest suplement diety? Suplement diety jest środkiem spożywczym, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety, będącym skoncentrowanym źródłem witamin lub składników mineralnych lub innych substancji
O tym, dlaczego nie zawsze jadłospis działa tak, jak tego oczekujesz, możesz przeczytać TUTAJ. Pojawia się jednak pytanie: co dalej? Wielu klientów mimo wszystko potrzebuje