O mnie
Witaj!
Jestem psychologiem oraz dietetykiem, z pasji i wykształcenia. Ukończyłam studia magisterskie z psychologii o specjalności klinicznej na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, studia licencjackie z dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu, a także I stopień specjalistycznego szkolenia psychoterapeutycznego w Szkole Psychoterapii Poznawczo-Behawioralnej na Uniwersytecie SWPS w Poznaniu. W 2024 roku obroniłam pracę doktorską w dziedzinie nauk ścisłych i przyrodniczych, dyscyplinie nauk biologicznych. Naukowo pracuję na pograniczu biologii i psychologii, koncentrując się na problemie nieprawidłowej masy ciała.
Psychika - jedzenie - ciało
W swojej praktyce udzielam wsparcia psychologicznego i pomocy psychologicznej we wszelkich trudnościach pojawiających się na linii psychika – jedzenie – ciało. Są to między innymi: zaburzenia odżywiania, w szczególności bulimia psychiczna i kompulsywne objadanie się; poczucie utknięcia w błędnym kole odchudzania; problemy z utrzymaniem motywacji do zmiany nawyków żywieniowych; brak akceptacji siebie i swojego wyglądu. Trafiają do mnie kobiety na różnych etapach życia: licealistki, studentki, młode i doświadczone mamy, pracowniczki małych i dużych firm, właścicielki biznesów. Kobiety te łączy zwykle jedno: trudności emocjonalne i kryzysy psychiczne manifestują się u nich w nieprawidłowej relacji z jedzeniem i ciałem.
Psychodietetycznie prowadzę także pacjentów z zaburzeniami gospodarki hormonalnej, m.in. z niedoczynnością tarczycy, insulinoopornością, zespołem policystycznych jajników. Stale poszerzam swoją wiedzę dietetyczną, uczestnicząc w szkoleniach i konferencjach żywieniowych.
Interwencje psychologiczne opieram o nurt poznawczo-behawioralny, z wykorzystaniem podejścia tzw. 3 fali. Szczególnie bliskie są dla mnie wartości terapii dialektyczno-behawioralnej. Poza problemami w jedzeniu, prowadzę również psychologiczną terapię zaburzeń nastroju i lękowych oraz pomagam w przepracowaniu toksycznych relacji. Swoją pracę poddaję regularnej superwizji.
Empatia i zrozumienie
Choć podstawą mojej pracy jest podejście typu evidence-based, przede wszystkim patrzę na każdego człowieka i jego historię indywidualnie. Ważna jest dla mnie empatia, zrozumienie pacjenta, swobodna atmosfera, pełna bezpieczeństwa i zaufania oraz holistyczne podejście do problemów ze zdrowiem.
Najważniejsze kwalifikacje:
- Uniwersytet SWPS w Poznaniu, Szkoła Psychoterapii Poznawczo-Behawioralnej Uniwersytetu SWPS pod kierownictwem dr Agnieszki Popiel i dr Ewy Pragłowskiej, I stopień szkolenia psychoterapeutycznego (2019 – 2021)
- Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, kierunek: biologia, studia doktoranckie (2017 - 2023)
- Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, kierunek: psychologia; specjalności kliniczne: 1. Psychoterapia zaburzeń psychicznych, 2. Seksuologia kliniczna; studia jednolite magisterskie (2012 - 2017)
- Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, kierunek: dietetyka; specjalność: Doradztwo i konsultacje dietetyczne; studia licencjackie (2016 - 2019)
- Specjalista przyjazny Insulinoopornym (SOIT - School of Insulinresistance Therapy, edycja maj 2018)
- Dietetyk Instytutu Edukacji Żywieniowej 2018 (cykl 10. szkoleń, m.in. Płodność a dieta - zaburzenia owulacji i wybrane zaburzenia hormonalne, Endometrioza i PCOS - zalecenia diagnostyczno-żywieniowe; Zastosowanie diety roślinnej w leczeniu insulinooporności)
Doświadczenie zawodowe
Zespół
W trakcie indywidualnej praktyki dostrzegłam, że najlepsze efekty uzyskują pacjenci/klienci, którzy mają możliwość korzystania z zespołu specjalistów współpracujących ze sobą, a nie działających jako odrębne jednostki. Właśnie to zmotywowało mnie do stworzenia zespołu Pracowni. Współpracując, otrzymujemy najlepsze rezultaty.
>> POZNAJ MÓJ ZESPÓŁ (kliknij tutaj) <<